July 17, 2018

[FACTSHEET] LEBEAU

by Sophie Gerard in Factsheet

[FACTSHEET]

LEBEAU

 

De architecten willen werken in de traditie van het stedelijke appartementsgebouw. Er worden daarom zes verschillende gebouwen voorgesteld in het wedstrijdontwerp. Aan de ene kant is er het ontwerp van de sokkel, met parkeergarage, winkels en een gemeenschappelijke tuin, en aan de andere kant zijn er vijf verschillende, quasi-onafhankelijke gebouwen. Deze benadering vindt een korrelgrootte vindt die eigen is aan de site en vergelijkbaar met de grote naburige instellingen (musea, Koninklijke Bibliotheek) maar zonder een schaal op te leggen die niet past bij de typische kleine percelen van de buurt.

De sokkel is op een slimme manier uitgewerkt door de parking niet volledig in te graven en toch levendige plinten te creëren. Rondom de gemeenschappelijke binnentuin zijn de vijf gebouwen zeer precies ontworpen, elk met een eigen architecturale taal en een typologie die aangepast is aan hun programma en hun onmiddellijke context. Het geheel kent een geraffineerde detaillering van de gevel en materiaalgebruik. Het project onderscheidt zich ook door zijn duurzame aanpak, onder meer omdat sommige bestaande gevelmaterialen opnieuw zullen gebruikt worden, en zo ook inspelen op identiteit en context.

 

Het adviescomité vond plaats op 5 juli 2018. Klik op de afbeelding om het geselecteerde project te ontdekken:

 

 

Meer informaties :