BAR-BRASSERIE IN KANAL

Interieurinrichting in KANAL

Het Bar-Brasserie project van Chancel, Frick-Cloupet, Gangloff en Loïzidis, in Kanal, weet te overtuigen met zijn vernieuwende en inclusieve aanpak. Die komt tot uiting in twee belangrijke pijlers van het projectvoorstel: de inrichting van de ruimte op basis van een gemeenschappelijke vormentaal die verwijst naar de grote architecturale archetypes van de stedelijke bijeenkomst, evenals het in de kijker zetten van de lokale knowhow. Dankzij een doordachte en harmonieuze plaatsing van de verschillende ruimtelijke elementen worden zowel intieme plekken als plaats voor bijeenkomst gecreëerd.

Het project heeft een “collage”-esthetiek, en doet de grenzen tussen de brasserie van het museum en de openbare kaai vervagen, zodat een breed publiek kan worden aangesproken. De binnenruimte van de voormalige garage wordt aangevuld met een lichte secundaire structuur die technische, akoestische en flexibele inrichtingsondersteuning biedt. Het eenvoudige en gebruiksvriendelijke meubilair wordt langs de gevels geplaatst zodat de volledige lengte ervan benut wordt. Een terras in verschillende plateaus geeft uit op de kaai en creëert zo de gewenste stedelijke sfeer waarnaar Kanal op zoek was voor deze plek. De standaardelementen garanderen flexibiliteit en een vlotte demontage van het terras, terwijl de integratie van gepimpte items een unieke, persoonlijke toets toevoegt. Deze tuning-aanpak, die ook terugkomt in het barmeubel, is een knipoog naar het verleden van dit iconisch gebouw en legt tegelijk een link met de wijk, waar vandaag veel lokale garagehouders gevestigd zijn.

Het resultaat van dit ontwerp is een krachtig doch ambigu beeld, dat zowel populair als inclusief is. Traditionele opvattingen met betrekking tot schoonheid worden in vraag gesteld en dragen bij aan de onderscheidende identiteit die wordt toegevoegd aan deze locatie binnen het Kanal-museum.
De bijdrage van dit project aan het stedelijke landschap in en rond Kanal zal het museum ontegensprekelijk verrijken met een gastvrije en inspirerende ruimte die openstaat voor alle bezoekers.

Download offertes van de andere kandidaten: