[FACTSHEET] CITYZEN

[FACTSHEET]

CITYZEN

 

Het winnende project onderscheidt zich door de aandacht voor duurzaamheid en door de openheid van het gebouw ten opzichte van zijn omgeving.

De sokkel wordt op meerdere punten grondig aangepakt, wat een interessante verbinding tot stand brengt met de openbare ruimte, de massieve sokkel een lichtere uitstraling verleent en voor een vlottere toegankelijkheid zorgt.

Langs de Anspachlaan wordt de sokkel uitgesneden vanaf de eerste verdieping om zo een nieuwe openbare ruimte dicht bij het voetgangersniveau te creëren. Aan de kant van het Muntplein komen er een groot terras en een restaurant, wat de gevel een actieve rol geeft en nieuwe uitzichten op het plein tot stand brengt.

Om de nieuwe sokkel te bereiken, worden twee routes voorgesteld: een traag parcours dat langs de hele omtrek van het gebouw loopt en via een zachte helling leidt naar het openbare terras met uitzicht op het Muntplein, of een snellere weg doorheen het gebouw via drie roltrappen. Die doorsteek in drie bewegingen loopt door het hart van het gebouw en mondt uit in het restaurant, dat opnieuw een uitzicht op het plein biedt.

Voor de gevel, een van de grote vraagstukken van deze opdracht, kiest het winnende team voor een nieuwe en interessante structuur, die meerdere functies vervult. De nieuwe gevel, die op 1 m afstand van de oude wordt opgetrokken, werkt als een tweede huid en verleent op die manier nieuwe proporties aan het gebouw. De materiaalkeuze is overdacht: het raamwerk is in hout met een koperen bekleding, volledig demonteerbaar en er zijn fotovoltaïsche cellen tussen de stijlen geplaatst. Dat is een duurzame doelstelling, zowel door de productiewijze als door de herbruikbaarheid. De nieuwe gevel schenkt het gebouw niet enkel een nieuw aanzicht, maar wekt ook zelf energie op, verhoogt de kwaliteit van de isolatie en creëert extra ruimte.