[FACTSHEET] JACQUES BREL

[FACTSHEET]

JACQUES BREL

 

De laureaten van het ontwerpteam Les Marneurs & de Rivage Paysage- stellen voor om de bakstenen omheiningsmuur rond de school gedeeltelijk te openen en een royale trap met een hellingbaan te creëren. Hierdoor ontstaat een visuele continuïteit tussen de openbare ruimte en de speelplaats. Voor de heraanleg van de speelplaats wordt een sequentie van verschillende thematische tuinen voorzien: de ontmoetingstuin, de watertuin en de tuin van de boom.

De nieuwe inrichting van de hoofdtoegang leidt tot een soort van hangende tuin die dienst zal doen als ontmoetingsplaats voor ouders en gebruikers van de tuinen.
Het regenwater wordt op een intelligente manier beheerd, waarbij een deel van de speelplaats ondoorlaatbaar wordt gemaakt en andere delen worden omgevormd tot een regentuin waar twee watergootjes doorheen slingeren.
Over het algemeen wordt het project op subtiele wijze benaderd, zonder al te veel aansturing, waardoor kinderen zich vrij kunnen bewegen. Natuurlijke elementen en waterstromen prikkelen de verbeelding en dienen als ondersteuning voor het onderwijsproject van de kleuterschool.
Het thema duurzame ontwikkeling staat centraal in het hele winnende project. Bestaande materialen worden opgewaardeerd, zoals de boomstammen van de gevelde kastanjebomen die als spelelement in de tuin van de boom worden gebruikt. Zo zal de heringerichte speelplaats zowel jonge als oudere kinderen aanspreken.

 

Het adviescomité vond plaats op 17.06.2019. Klik op de afbeelding om het geselecteerde project te ontdekken: